Euro a cazut joi pentru scurt timp sub pragul de 1,05 dolari, pentru prima in 12 ani

Euro a cazut joi pentru scurt timp sub pragul de 1,05 dolari, pentru prima in 12 ani
Comments Off on Euro a cazut joi pentru scurt timp sub pragul de 1,05 dolari, pentru prima in 12 ani, 12/03/2015, by , in Business today

Euro a cazut joi pentru scurt timp sub pragul de 1,05 dolari, pentru prima oara din ianuarie 2003, pe fondul prapastiei dintre perspectivele economice ale zonei euro si cele ale SUA, scrie AFP.

In jurul orei 04,00 GMT euro a atins 1,0495 dolari, inainte de a se redresa pentru a se instala din nou in jurul valorii de 1,06 dolari. Euro, care valora 1,10 dolari in urma cu o saptamana, a pierdut peste 13% din valoarea sa de la inceputul anului.

Aceasta evolutie este influentata si de programul de rascumparare de active lansat de Banca Centrala Europeana (BCE). Unii analisti cred ca euro ar putea atinge paritatea cu dolarul, in scurt timp, inainte de a reveni pe crestere.

Cum va afecta România?

Aprecierea masiva a dolarului din ultima vreme are consecinte asupra Romaniei. In primul rand, ar trebuie sa conduca la cresterea pretului produselor care se raporteaza la moneda americana. Un efect imediat va fi asupra carburantilor.

“Cea mai mare influenta va veni pe canalul produselor energetice, deoarece cotatiile petrolului si materiilor prime sunt exprimate in dolari pe pietele internationale”, a explicat analistul Aurelian Dochia, pentru Ziare.com.

About News Report