Efectele crizei : 11 milioane de case nelocuite in Europa

Efectele crizei : 11 milioane de case nelocuite in Europa
Comments Off on Efectele crizei : 11 milioane de case nelocuite in Europa, 02/03/2014, by , in Vision & Trends

 

Criza economica in Europa nu s-a incheiat. A fost diminuata ca amplitudine prin interventii repetate ale Bancii Central Europene si prin sustinerea unor corporatii sau state pentru a nu bloca pietele sau a le trage in jos prin falimente rasunatoare. Nu am gasit alt model de crestere  si nu am imbunatatit modelul economic actual,  iar asa numitul « shadow banking » care misca resurse mari in zonele de background ale pietelor nu a fost  decat minim reglementat. Avem nevoie de backup si de backup la backup iar asta implica unele costuri destul de ridicate si blocarea unor resurse importante din partea bancilor sau altor institutii.

Europa nu sta foarte bine, aflata sub presiunea cresterii economice a tarilor asiatice si  in mijlocul jocurilor financiare si politice ale Statelor Unite care alegeau  la inceputul problemelor economice sa-si exporte temporar criza scazand dolarul si incurajand exportul. Daca americanii au transferat consumul intern in scadere in exteriorul granitelor prin exporturi, cresterea economica a Europei bazata aproape doua treimi pe consum ramane discutabila, tinand cont de imbatranirea accelerata a populatiei, situatie ce va duce inevitabil la scaderea consumului pe termen mediu. Mai mult, avem un continent cu deficite de cont curent structurale, ce vin din lipsa resurselor energetice si minerale , lipsa ce duce la dependente exagerate de Rusia sau alti furnizori cu state bazate pe propriile variante de democratie.

Si exact in momentul in care piata dadea semne de optimism iar cetatenii incepeau sa aloce bugete mai mari pentru consum, vine o criza politica si militara cum este cea din Crimeea, criza ce va afecta entuziasmul de consum al europenilor cel putin pe termen scurt.

Singurii avantajati sunt cei care detin lichiditati si pot profita de « ofertele speciale «  aduse de criza. Intr-un raport publicat de The Guardian avem o radiografie demoralizanta a pietei imobliare europene, unul dintre barometrii evolotiei crizei din ultimii ani. Nu mai putin de 11 milioane de locuinte sunt parasite sau nelocuite in Europa, 4.1 milioane de oameni fiind fara adapost iar alte cateva milioane nu reusesc sa si plateasca chiriile.

Doar in Spania sunt 3.4 milioane de case nelocuite, in Franta si Italia cate 2 milioane, in Germania 1.8 milioane de case si in Marea Britanie 700 000. Acestea sunt cifrele reale ale crizei, uneori tinute in planul doi de catre autoritati pentru a incuraja populatia sa creasca consumul. Duetsche Bank spune ca in Irlanda, daca se mentine ritmul actual de crestere a populatiei, casele nelocuite se vor ocupa in aproape  40 de ani.

Interesant de urmarit in perspectiva acestor cifre care vor fi trendurile de prêt pe piata imobiliara. Este foarte adevarat ca multe dintre aceste case nelocuite se afla in statiuni si zone de vacanta si au fost construit inainte de criza. Toate acestea vor tine insa piata destul de jos, chiar daca anumite zone cu dezvoltare economica rapida ar putea aduce cresteri accelerate la pretul chiriilor sau proprietatilor. Nu vom mai avea probabil o crestere medie egala  la nivel de tara, ci cresteri diverse la nivel de regiune sau zona, cresteri volatile ce depind de cererea generata de ritmul de dezvoltare economica. Piata se fragmenteaza, iar ocaziile trebuie analizata contextual si local, in functie de trendurile zonei.

Mai multe consilii locale din orase europene au solicitat dezvoltatorilor sa dea in folosinta casele parasite de proprietarii care nu au putut plati ratele primariilor  pentru a le putea folosi ca locuinte sociale in acesta perioada. La cat au fost ajutate in ultimii ani de criza bancile de catre state pe banii cetatenilor contribuabili ar putea fi o propunere fair si de compensare a acestor ajutoare ….

About Business Editor