Dupa Ucraina urmeaza Moldova?

Dupa Ucraina urmeaza Moldova?
Comments Off on Dupa Ucraina urmeaza Moldova?, 06/05/2014, by , in Vision & Trends

 

Sincer nu as vrea sa fiu in pielea Guvernului de la Kiev. Este evident ca rusii isi urmeaza vechea strategie de a genera crize , dar de acesta data bataia este pe termen mediu. Revizionismul in zona europeana are radacini vechi si multe dintre actualele state nu sunt multumite de granitele stabilite la negocieri. Noutatea ultimei perioade – previzibila si dupa interventiile din Georgia – o reprezinta faptul ca s-a trecut de la razboiul rece la razboiul militar , de contact, combinat cu atacuri informationale in diverse zone din lume.

Analistii spun ca pe termen mediu Rusia doreste sa mai schimbe ceva granite prin Europa. Germania  – liderul informal al Europei – este dependenta energetic de Rusia, in timp ce Statele Unite  sunt mai mult interesate de o reorientare a Administratiei Obama spre zona asiatica decat de ce se intampla in Europa de Est. Mai mult, companii occidentale au investitii de peste 170 de miliarde de euro in Rusia, asa ca expunerea economica este destul de mare pentru mai multe corporatii internationale cu un puternic lobby politic. Cateva motive doar,  pentru care nu ne asteptam la reactii foarte dure, chiar daca din Rusia se spune ca au fost restrase 50 de miliarde de euro.

Este evident ca rusii vor folosi alegerile din mai  din Ucraina pentru a obtine un stat federal. Probabil rusii din est nu vor recunoaste rezultatele alegerilor, se va ajunge la negocieri, iar noua putere va trebui sa aduca o noua constitutie cu o Ucraina federala, fie ca i se va spune mai nuantat sau nu  autonomie extinsa. Ne aminteste de ceva acest concept care nu face decat sa atenueze spaima de federalizare ?

« The New York Times »  scria saptamana trecuta ca urmatorul pas – cu un scenariu similar – va fi Republica Moldova – si pare plauzibil, daca urmarim si graba  Uniunii Europene in  incearcarea  de a-si apropia Moldova.. Si aici avem alegeri in acest an si o regiune cu populatie rusa, Transnistria. Situatia este si mai delicata, pentru ca voturile in cazul unui referendum de aderare la UE sunt cam 50/50, iar votul celor din Transnistria ar putea inclina balanta spre non-aderare. Si acolo deja rusii genereaza cize, diverse sate – exista sase sate lasate special Republicii Moldova in Transnistria pentru a pastra samanta de criza –  cerandu-si autonomia extinsa. Si Moldova – ca si Ucraina –  depinde de resursele energetice ale Rusiei,  iar conectarea la Romania din acest punct de vedere necesita ceva investitii si ar dura 2-3 ani. Un singur amanunt : presiunea in conductele romanesti de gaze este de 20 de bari si in Republica Moldova de 40 de bari, iar realizarea unor statii de comprimare costa timp si bani. Proiectul este fezabil, dar ce facem pana atunci ?

Odata conceptul de autonomie extinsa implementat in Europa de Est,  nu este greu sa ne inchipuim reactia Ungariei, cu un Orban foarte apropiat de Putin si cu o dependenta foarte mare de Rusia, fapt ce-i  deranjeaza chiar si pe oficialii NATO.

Rusii au jucat foarte bine in zona razboiului informational :  au cumparat retele media si de publicitate in tarile occidentale, de la Polonia la Statele Unite si in zona informatica, unde se presupune ca sunt in spatele celor mai cunoscute atacuri informatice.

Dar nici pentru rusi nu este usor sa- si joace cartea generarii de crize, pentru ca Rusia chiar este in criza. Petrolul rusesc se extrage la costuri foarte mari iar marja de profit ramane scazuta. Nu o data politicieni americani de varf au ironizat Rusia ca ar fi « o imensa benzinarie cu pretentii de stat ». Economia Rusiei nu este restructurata si reorganizata, iar oligarhii nu vor accepta usor sa fie decuplati de la economiile occidentale. Mai mult,  « turistii » rusi care au venit in estul Ucrainei  nu au reusit sa influenteze prea mult populatia rusa, acestia nefiind prea entuziasmati pentru manifestatii de amploare. Rusii din exil nu sustin nici ei prea multi izolarea Rusiei.

Intrarea in Crimeea a armatei ruse nu a influentat bursele internationale, dovada ca Rusia nu este un jucator de top in zona economica. Rubla a scazut in schimb cu 9 procente, Banca Centrala a Rusiei fiind nevoita sa intervina cu 20 de miliarde de euro – suma nu este foarte mare, tinand cont de rezerva valutara a tarii de peste 600 de miliarde.

Nu in ultimul rand, rusii au restructurat armata numeroasa si sunt in curs de modernizare, astfel ca au mai ramas cu cateva divizii modeste ca numar. Analistii spun ca ocuparea Ucrainei de est necesita prezenta permanenta a 100 000 de militari, ceea ce rusii nu isi prea permit in acest moment .

Cu toate comentariile si speculatiile, este evident ca avem o criza pe termen lung la granitele Romaniei. Partea buna poate fi aceea ca oficialii NATO s-au mai trezit din ultima perioada de liniste si iau in calcul apararea eficienta a membrilor NATO din Europa de Est, in particular Polonia si Romania.

Povestea este abia la inceput… Iar criza nu este una izolata si ne va afecta direct, pentru ca vor exista costuri pentru toate statele din zona.

 

About Business Editor