Dupa programul “Prima Casa” ar putea urma programul “Prima Masina”

Dupa programul “Prima Casa” ar putea urma programul “Prima Masina”
Comments Off on Dupa programul “Prima Casa” ar putea urma programul “Prima Masina”, 24/07/2014, by , in Business today

Ministrul economiei Constantin Niță si-a exprimat dorinta de a pune bazele unui nou program, denumit generic “Prima Masina”, dupa binecunoscutul program “Prima Casa” si care sa ii ajute pe tinerii cu varsta cuprinsa intre 18 si 30 de ani sa isi achizitioneze o masina noua in conditii cat mai avantajoase.

Programul de stimulare a achizitiei de masini noi prin lansarea unui sistem de garantare a creditelor pentru tinerii de pana in 30 de ani, ar putea implica un dosar al solicitantului, care trebuie sa demonstreze in primul rand ca are un loc de munca stabil. Cel mai probabil, solicitantul va avea nevoie si de un girant care sa garanteze plata creditului, in cazul in care nu sunt platite ratele din diverse motive.

Una dintre posibilitatile anuntate de acest proiect implică garantarea Guvernamentala a 50% din valoarea imprumuturilor solicitate de aplicanti in contextul unui avans minim de 5% din pretul masinii. Diferenta fata de o finantare clasica ar fi ca tinerii ar primi o perioadă mai lunga de rambursare, o dobanda mai mică si incheierea unei asigurari impotriva tuturor riscurilor, pe toată perioada de rambursare.

Deocamdata, dorinta Ministrului Economiei este doar la nivel de propunere, neexistand inca un proiect concret si prezentat public, dar a precizat ca va avea mai multe intalniri cu reprezentantii producatorilor de automobile, pentru a stabili o suma pentru proiect.

Pentru moment, nu este clar daca proiectul “Prima Maşină” poate fi cumulat in vreun fel cu ofertele Rabla, cu toate ca aceasta posibilitate ar implica o dubla reducere acordata pentru un produs, lucru rar intalnit in aceasta industrie.

Măsura ar fi o gură de oxigen pentru mărcile produse la Mioveni şi la Craiova, care în ultimii ani au vândut mai mult în străinătate decât în România.

About News Report