Dupa mai bine de 10 ani , romanii vor putea lucra din nou in Israel

Dupa mai bine de 10 ani , romanii vor putea lucra din nou in Israel
Comments Off on Dupa mai bine de 10 ani , romanii vor putea lucra din nou in Israel, 02/07/2014, by , in Business today

 

Cei  care isi doresc sa munceasca pe santierele din Tara Sfanta vor putea sa beneficieze de prevederile protocolului semnat la sfarsitul lunii iunie  intre Romania si Israel privind trimiterea de muncitori calificați  pentru  lucrări temporare în domeniul construcțiilor.

Este un pas important, avand in vedere ca din 2002  aici  a fost declarat  “cer inchis “ pentru forta de munca straina, ceea ce inseamna ca  foarte greu puteai obtine permis de munca.

Nu trebuie sa uitam ca, inainte de intrarea Romaniei in UE si de exodul masiv catre tari precum Italia si Spania, aproape  200 000 de romani lucrau in Israel : femeile ca “metapelet”  (ingrijire batrani) si barbatii in constructii.

Selectia lucratorilor va fi realizata prin Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca. Se pot depune pe site  un cv-ul si datele personale. Criteriile  pentru selectie sunt specificate pe  site-ului Ministerului Muncii, Familiei,Protectiei Sociale si Persoanelor varstnice si prevad ca doritorii  trebuie sa  nu fi lucrat anterior  in Israel, sa nu aiba cazier, sa nu aiba rude de gradul 1 in aceasta tara, sa fie apti fizic.

Cei care vor fi admisi vor primi viza si permis de munca dar nu vor avea voie sa desfasoare si alte activitati lucrative platite sau in alt domeniu decat in constructii. Se cauta   muncitori cu experienta  in domeniile : lucrari de contructii – cofraje de lemn si cladiri industriale,metalurgie,lucrari de aplicare gresie si faianta, tencuire.

Cei care aleg sa plece la lucru in Israel trebuie sa stie ca anii de munca de acolo le vor fi recunoscuti la pensie, beneficiind de totalizarea perioadelor de asigurare din ambele tari,fapt reglementat printr-un acord de securitate sociala inca din 2011.

 

About Business Editor