Din 2016, impozitul pe cladiri s-ar putea plati in functie de destinatia acestora

Din 2016, impozitul pe cladiri s-ar putea plati in functie de destinatia acestora
Comments Off on Din 2016, impozitul pe cladiri s-ar putea plati in functie de destinatia acestora, 29/08/2014, by , in Business today

De la 1 ianuarie 2016, impozitarea cladirilor s-ar putea face in functie de destinatia acestora, asa cum au cerut autoritatile locale, insa Gheorghe Marinescu, sef serviciu la Ministerul Finantelor a declarat ca decizia este una politica.

“In momentul de fata nu avem o data la care va intra in vigoare noul Cod Fiscal, 1 ianuarie 2015 sau 2016. Din punct de vedere tehnic, timpul este foarte scurt pana la 1 ianuarie 2015 pentru a depune declaratiile si pentru modificarea softurilor administratiilor locale. Avem semnale din partea autoritatilor locale ca termenul sa fie 1 ianuarie 2016, termenul cel mai rezonabil, asa cred si eu ca este cel mai bine, dar urmeaza ca politicul sa decida”, a afirmat Marinescu.

Potrivit Mediafax.ro, Guvernul va schimba radical modul de calcul al impozitului pe cladirile firmelor, stabilit in prezent in functie de valoarea contabila, si va impune un mod de calcul bazat strict pe valoarea cladirii rezultata dintr-un raport de evaluare.

In acelasi timp, impozitarea va fi aplicata in functie de utilizarea cladirii, rezidentiala sau nerezidentiala, si nu de tipul proprietarului ca in prezent, persoana fizica sau juridica, iar cota exacta a impozitului va fi stabilita de consiliul local.

Reprezentantul ministerului a mai aratat ca impozitul in cazul locuintelor folosite ca atare nu va creste.
“Este foarte important aspectul termenului, si noi suntem de parere ca aplicarea modificarii sa apara la data de evaluare 31 decembrie 2015, iar Codul Fiscal sa se aplice din 2016”, afirma Adrian Vascu, presedinte ANEVAR.

Atat persoanele fizice, cat si cele juridice care detin cladiri nerezidentiale trebuie sa le reevalueze periodic, la trei ani, printr-un raport de evaluare pentru a comunica autoritatilor valoarea impozabilă la care se va aplica impozitul pe cladiri, iar persoanele care detin mai multe proprietati in afara celei de domiciliu nu vor mai fi impozitate suplimentar odata cu intrarea in vigoare a noului Cod Fiscal, asa cum a fost aplicat sistemul in ultimii ani.

“Autoritatile locale au solicitat sa renuntam la impozitarea majorata pentru mai multe locuinte, intrucat este greu de gestionat situatia, nu au soft-uri care sa le ajute sa identifice daca o persoana fizica mai detine si alte proprietati in alte localitati. Aceasta impozitare este mai degraba una pe avere, nu pe proprietate. Avand in vedere ca trecem la impozitarea pe destinatie, daca am mentine aceasta impozitare majorata, ar fi discriminatoriu pentru persoanele juridice care detin mai multe proprietati, deci mai mult ca sigur ca se renunta la impozitarea multiplă”, a explicat Marinescu.

Foto: bucurestiul.net

About News Report