De la 1 iunie a intrat in vigoare TVA-ul de 9% la alimente

De la 1 iunie a intrat in vigoare TVA-ul de 9% la alimente
Comments Off on De la 1 iunie a intrat in vigoare TVA-ul de 9% la alimente, 02/06/2015, by , in Business today

Taxa pe valoarea adaugata s-a redus incepand de ieri, de la 24% la 9% pentru alimente, bauturi nealcoolice, animale-pasari vii, seminte-plante si ingrediente pentru prepararea alimentelor. Preturile produselor ar trebui sa scada cu 12%, marii retaileri anuntand ca vor transfera integral diferenta clientilor.

Teoretic, o data cu reducerea TVA-ului, o familie va cheltui, in medie, cu 87 de lei mai putin pe mancare, daca reducerea TVA cu 15 puncte procentuale la alimente va fi transferata integral in pretul mancarii. Tot in aceasta aceasta categorie intra produsele de morarit si panificatie, care beneficiaza de TVA de 9% din septembrie 2013.

Cota redusa de TVA se va aplica pe tot lantul economic, de la productie pana la vanzarea catre consumatorul final, de catre toti furnizorii, indiferent daca sunt producatori sau comercianti, potrivit normelor de aplicare a masurii fiscale. Cumparatorii ar trebui sa gaseasca noile preturi semnalizate la raft, iar pe bonul fiscal vor putea citi, sub totalul de plata, cat a insumat TVA de 9% si cat cea de 24% (in cazul produselor cu cota standard).

Unii retaileri au anuntat ca vor reflecta in totalitate reducerea TVA in costul produselor, dupa ce Asociatia Marilor Retele Comerciale le-a recomandat membrilor sa utilizeze toate instrumentele disponibile pentru ca scaderea TVA sa fie regasita in pretul de la raft, in conditiile in care comerciantii au fost acuzati de cresterea artificiala a preturilor.
Consiliul Concurentei a avertizat retailerii ca va verifica la nivel national evolutia preturilor si dupa reducerea cotei, pentru a vedea daca efectul este mentinut in timp, relateaza.

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, este convins ca efectele masurii fiscale se vor simti de luni in preturi, sperand la un transfer cat mai mare al reducerii catre consumatori. Potrivit acestuia, aplicarea TVA de 9%, de la 1 iunie, ar urma sa contribuie cu o crestere aditională a PIB de 0,6% pana la finalul anului.

About News Report