De ce e atat de complicat in Crimeea ?

De ce e atat de  complicat in Crimeea ?
Comments Off on De ce e atat de complicat in Crimeea ?, 05/03/2014, by , in Vision & Trends

 

Peninsula Crimeea este republica autonoma in cadrul Ucrainei, situata intre Marea Neagra si Marea Azov si separata de Rusia la est doar prin stramtoarea Kerci.

Gazul  rusesc, de care depind atat de mult tarile occidentale trece prin conductele din Crimeea : 36% din consumul Germaniei si 23% din cel al Frantei vin din conductele ce tranziteaza peninsula, iar  27% din consumul Italiei ajunge prin conductele situate putin mai sus de Crimeea, tot in zona ucraineana dominata de populatia rusa. Ca sa avem o imagine si mai clara,  58% din gazul consumat de Ucraina vine din Rusia si 66% din gazul rusesc este livrat  catre tarile membre UE. De aici si situatia delicata a Germaniei si Frantei in cadrul eternelor conflicte dintre Ucraina si Rusia privind peninsula Crimeea.

Peninsula a fost anexata de catre Imperiul Rus in 1783, in timpul domniei imparatesei Ecaterina cea Mare si a ramas in componenta Rusiei pana in 1954, cand a revenit Ucrainei, in vremea lui Hrusciov.

Etnicii rusi sunt majoritari in Crimeea, in timp ce ucrainenii reprezinta doar un sfert din populatie. De aici si justificarea presedintelui Putin de  a –si proteja populatia de origine rusa si propunerea voalata dar previzibila ca locuitorii din Crimeea sa-si hotarasca singuri soarta. Este evident ca in cazul unui referendum majoritatea rusa va lua decizia convenabila Moscovei.

Si pentru ca situatia sa fie si mai complicata sa nu uitam si de populatia tatarilor musulmani, care reprezinta doar 12% dar care are o istorie aparte. Dupa ce s–a aflat sub influenta greaca si romana in 1443,  Crimeea a devenit hanat fiind ocupata de tatari, intrand apoi sub protectia Imperiului Otoman. Dupa ce Crimeea a fost ocupata de nazisti in 1940  si recuperata  din nou de rusi, tatarii din zona au fost deportati in masa de Stalin in Siberia. Au fost lasati sa se intoarca in zona abia dupa prabusirea Uniunii Sovietice, un sfert de million de tatari revenind aici dupa 1990. Intoarcerea  lor a complicat si mai mult situatia din zona, fiind deja probleme economice si somaj ridicat. Revenirea tatarilor a  provocat si tensiuni in urma solicitarilor de recuperare a proprietatilor. Tatarii musulmani au acum propriul Parlament, nerecunoscut insa oficial de catre autoritatile republicii autonome din cadrul Ucrainei.

Si asta nu este tot…. Sunt si mai multe lucruri care ingreuneaza  situatia. Portul Sevastopol, cel mai important din zona , gazduieste flota rusa a Marii Negre inca din vremea fostei Uniuni Sovietice. Flota a fost divizata intre Rusia si Ucraina, dar se estimeaza ca aproximativ 10 000 de militari rusi se afla inca in zona. Prezenta marinei aduce pe de alta parte beneficii economice si de consum. Flota rusa ar trebui sa se retraga din Sevastopol in anul 2017, dar noul – si acum fostul – presedinte pro rus  Viktor Ianukovivi a acceptat prelungirea cu inca 25 de ani a acordului de stationare in schimbul unor reduceri de pret la importurile de gaz din Rusia.

Este bine sa stim toate aceste lucruri despre zona, pentru a intelege ce se intampla.In spatele stirilor alarmiste, problema Crimeei nu se va rezolva in aceasta perioada si merita urmarita pe teremen lung.

About Business Editor