Datornic in franci elvetieni a castigat procesul cu banca

Datornic in franci elvetieni a castigat procesul cu banca
Comments Off on Datornic in franci elvetieni a castigat procesul cu banca, 06/07/2015, by , in Business today

Tribunalul Bucuresti a decis ca o romanca sa isi plateasca creditul in franci elvetieni la cursul de schimb de la momentul semnarii contractului, respectiv 1,8894 lei/CHF. Decizia nu este definitiva.

Potrivit Mediafax.ro, instanta a constatat caracterul abuziv al unora dintre clauzele stipulate in conventia de credit bancar si a dispus “inghetarea cursului de schimb valutar CHF-LEU, pentru efectuarea platilor in temeiul contractului sus mentionat, la valoarea de la momentul semnarii contractului, respectiv, la valoarea 1,8894 lei/CHF.

Conform deciziei luate pe 1 iulie, care nu este definitiva, banca in cauza – OTP Bank – este obligata sa procedeze la calcularea ratelor aferente contractului de credit in functie de valoarea leu/CHF de la momentul semnarii contractului, aceste rate urmand sa fie recalculate de la data semnarii contractului si pana la sfarsitul perioadei de contractare, respectiv, 01.07.2037.

Reclamanta, Maria Apostol, ar urma sa achite ratele aferente creditului contractat la valoarea de 1,8894 lei/CHF. Instanta obliga banca sa plateasca reclamantei si sumele achitate in plus in temeiul contractului de credit, sume la care urmeaza sa se calculeze si dobanda legala aferenta, calculata de la data incasarii fiecarei sume nedatorate si pana la achitarea integrala a acestora de banca, inclusiv suma de 11.160 lei cu titlul de cheltuieli de judecata. Pe de alta parte, instanta a respins cererea reclamantei privind restituirea creditului in lei.

Clientii cu credite in franci elvetieni au protestat in iunie la Guvern si, in lunile ianuarie-februarie, in fata Parlamentului, cerand autoritatilor rezolvarea crizei CHF prin adoptarea unei legi de conversie in lei, la un curs istoric plus un maxim de 20%.
Avand in vedere ca multe institutii bancare si-au externalizat creditele in CHF catre bancile-mama sau vehicule din alte tari (Olanda, spre exemplu), totalul imprumuturilor in franci elvetieni ajung la circa 100.000-120.000.

About News Report