Dăruiește speranță înainte de sărbători!

Dăruiește speranță  înainte de sărbători!
Comments Off on Dăruiește speranță înainte de sărbători!, 17/11/2017, by , in Evenimente

 

Donează sânge în campania „Picătura de Viaţă”, duminică, 19 noiembrie, la Sala Dalles

Actorul Gabriel Fătu, Silvia Stanciu alias Sylvie și îndrăgita Carmen Tănase sunt doarcâteva dintre vedetele care susțin campania de donare de sânge „Picătura de Viaţă” care va avea loc pe 19 noiembrie 2017, în intervalul orar 8:00-14:00, la Sala Dalles din București.

„Picătura de Viaţă” este o campanie de donare de sânge aflată deja la a treia ediţie și organizată de către AMiCUS București cu sprijinul Centrului de Transfuzie Sanguină București si al Universitatii Populare  “Ioan I. Dalles”- Bucuresti.

“Donează si tu! Si vom transforma picătura in infinit!” este solganul campaniei la care au aderat actorii Teatrului Principal, unii din solidaritate, alții din cauza unor experiențe dure în care s-au lovit de criza de sânge din sistemul medical. “Îmi este puțin teamă de ace, recunosc, însă dacă mă gândesc la importanța donării de sânge atât pentru pacienți cât și pentru donatori, îmi trece și mă cuprinde  curajul.” mărturistește Silvia Stanciu.

Gabriel Fătu are însă o poveste personal pentru care donează sânge constant. Actorul s-a lovit de criza de sânge din spitale în urmă cu doi ani, când un prieten drag de-al său a avut nevoie de sânge și plasmă și cu greu le-a obținut. “Cred că este foarte important să conștientizâm cu toții cât este de important să donăm sânge. Statistici recente arată că nici măcar 2% din populaţia României nu donează annual sânge, de aproape 4 ori mai puţin decât media europeană. Din această cauză, mii de pacienţi sunt în pericol fiindcă nu primesc cantitatea necesară de sânge. Și stiu asta fiindcă un prieten drag a fost înpericol de a-și pierde viața din cauza acestei crize de sânge din spitale” declara Gabriel Fătu. “Vă așteptăm la Dalles duminică 19 noiembrie să salvam vieți!” adaugă actoru lși directorul Universității Populare  Ioan I. Dalles care lansează un apel bucureștenilor de a se alătura donatorilor de sânge.

Gabriel Fatu actor

Potrivit datelor Institutului  Naţional de Transfuzii, întoată ţara se donează în fiecare zi aproximativ 1.500 de pungi de sânge, o cantitate extrem de mică în condiţiile în care numai în Bucureşti este nevoie de 1.000 de pungi zilnic.

O altă problemă care acutizează criza naţională de sânge este că majoritatea donatorilor sunt cei care vin pentru un pacient anume, însă în acest caz există riscul de a  nu putea fi procesate trombocitele, componente ale sângelui care se obţin doar printr-o donare constantă, de cel puţin 2-3 recoltări anual. Medicii spun că unul din trei oameni nu beneficiază de transfuzi iatunci când au nevoie. Potrivit  statisticilor furnizate de Spitalul Militar, în România, sub 2% din populaţie donează sânge, mult sub media europeană de 10 procente.

Pe lângă beneficiul major al salvării unei vieti omenesti, avantajele donatorilor de sânge care doneaza în mod regulat sunt substanțiale pentru sănătate, aceștia prezentând un risc mai scăzut de a suferi de cancer şi de a face infarct, potrivit mai multor studi iinternaţionale.

Majoritatea beneficiilor pe care le adduce donarea de sânge sunt legate de scăderea cantităţii de fier din organism. Un nivel ridicat de fier creşte activitatea dăunătoare a radicalilor liberi, favorizând dezvoltarea cancerului și poate accelera procesul de oxidare a colesterolului, provocând apariţia bolilor cardiovasculare. Medicii susţin că cei care donează sânge o dată la şase luni şi au între 43 şi 61 de ani prezintă un risc mai scăzut de infarct şi accident vascular cerebral. La o donare se recoltează 450 ml de sânge, cantitate care se reface ca volum în câteva ore, la nivel cellular în 60 de zile, iar în ce priveşte cantitatea de cellule roşii, în opt săptămâni.

Pentru a veni în ajutorul celor care vordona, Campania „Picătura de Viaţă” se va desfăşura în zona centrală a capitalei, la Universitatea Populară Ioan I. Dalles – Sala Dalles, instituție de prim rang în peisajul cultural bucureștean. (Bd. Bălcescunr. 18, sector 1, Bucuresti, Tel: 021 314 66 37)

Afla mai multe despre condițiile de admisibilitatepentrudonarea de sânge.

 

 

 

 

About Business life