Curtea Constitutionala a decis: stocarea datelor personale nu mai este permisa

Curtea Constitutionala a decis: stocarea datelor personale nu mai este permisa
Comments Off on Curtea Constitutionala a decis: stocarea datelor personale nu mai este permisa, 08/09/2014, by , in Business today

Saptamana trecuta, Curtea Constitutionala a stabilit ca Legea 82/2012, cunoscuta drept Legea ‘’Big Brother’’, nu este conforma legii fundamentale si a publicat-o in Monitorul Oficial.

Datele persoale ale clientilor stocate de furnizorii de telefonie vor trebui sterse, iar companiile nu au voie sa le mai inregistreze. Acesta este efectul invalidarii Legii Big Brother, dupa ce motivarea Curtii Constitutionale a aparut in Monitorul Oficial.

Decizia prin care judecatorii au stabilit neconstitutionalitatea Legii „Big Brother”a fost luata in iulie.

Legea prevedea obligativitatea furnizorilor de telefonie fixa si mobila si de internet sa retina timp de 6 luni anumite date ale abonatilor care sa fie trimise, la cerere, autoritatilor din domeniul sigurantei nationale pentru actiunile de prevenire, cercetare, descoperire si urmarire a infractiunilor grave, relateaza Digi24.ro.

In 8 aprilie 2014, Directiva 2006/24/EC privind pastrarea datelor de trafic informational, cunoscuta si ca Directiva Big Brother, a fost invalidata de catre Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE).

CJUE a statuat ca, prin impunerea pastrarii datelor si permitand accesul autoritatilor nationale competente, directiva reprezinta o imixtiune deosebit de grava in drepturile fundamentale la respectarea vietii private si la protectia datelor cu caracter personal, iar faptul ca pastrarea si utilizarea ulterioara a datelor sunt efectuate, fara ca abonatul sau utilizatorul inregistrat sa fie informat, poate da persoanelor in cauza sentimentul ca viata lor privata este obiectul unei supravegheri constante.

About News Report