Cum salveaza statul roman bancile aflate in pragul falimentului

Cum salveaza statul roman bancile aflate in pragul falimentului
Comments Off on Cum salveaza statul roman bancile aflate in pragul falimentului, 25/08/2014, by , in Business today

In Romania nu se poate vorbi deocamdata de un faliment bancar datorita actualei legislatii, precum si practicii europene care fac aproape imposibila producerea unei astfel de situatii. Totusi, in cazul in care o banca mare ar avea probleme, singurele institutii care ar avea un cuvant de spus sunt Banca Nationala a Romaniei si Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB).

„Nu exista institutie de credit care sa reziste la retrageri masive, iar evenimentele din Bulgaria ne-au aratat clar acest lucru. Daca este vorba si de o banca mare, cu impact semnificativ in economie, a carei eventuala cadere prezinta risc de sistem, este clar ca nu iti poti permite sa o lasi. Si atunci intervine statul. Nu direct, ci prin vehicule. Aceasta este practica europeana. In Romania, legislatia este asemanatoare cu cea din Franta, unde statul a intervenit deja pentru salvarea unor banci“, explica Stan Tirnoveanu, partener la societatea Zamfirescu Racoti&Partners si unul dintre specialistii care au administrat falimente celebre cum ar fi Dacia Felix sau Banca Internationala a Religiilor.

Spre deosebire de sfarsitul anilor ‘90, cand mai multe banci care au avut probleme au fost lasate sa cada si au intrat intr-­o procedura clasica de faliment, astazi, autoritatile abordeaza problema cu totul altfel. O institutie noua, denumita administrare speciala, permite Bancii Nationale a Romaniei, cu mana Fondului de Garantare a Depozitelor, sa preia banca cu probleme de la actionarii sai si sa o treaca de perioada critica, pentru ca ulterior sa ii gaseasca un nou actionariat, fara a se ajunge la faliment, relateaza Capital.ro.

Disponibilitatile directe ale FGDB, obtinute din cotizatiile bancilor din Romania, acopera doar 2,2% din valoarea totala a depozitelor garantate, astfel ca, in cazul in care s-ar pune problema ca una dintre primele cinci banci ca valoare a depozitelor atrase sa aiba probleme, FGDB nu ar avea, direct, capacitatea de a acoperi depozitele garantate de la respectiva banca, adica toate depozitele cu valori de pana in 100.000 de euro. Legea rezolva insa aceasta situatie, permitand FGDB sa se imprumute cu garantie de la stat pentru a­si putea acoperi angajamentele.

In ultimii ani, mai multe institutii de credit s­au retras din piata transferand activele bancare viabile catre alte grupuri financiare. Este, de exemplu, cazul RBS care si­a vandut mai intai portofoliul de retail si apoi pe cel corporate catre Unicredit Tiriac Bank. Acelasi model l­a urmat si Citibank, care a vandut portofoliul de clienti persoane fizice catre Raiffeisen, sau Millenium care s­a retras cedand operatiunile bancii maghiare OTP.

About News Report