Cum ne finantam prin crowdfunding ?

Cum  ne  finantam  prin   crowdfunding  ?
Comments Off on Cum ne finantam prin crowdfunding ?, 23/02/2014, by , in Business today

 

Joel Wright a avut nevoie de un transplant de plaman si ii trebuiau 15 000 de dolari. A primit donatii intre 10  si cateva sute de dolari atat de la prieteni, de la parinti  si de la necunoscuti din mai multe tari. A reusit sa stranga 12.500 de dolari in 41 de luni de la 92 de persoane. Mai are nevoie de 2500 de dolari.

Igor Vovkovinskiy, cel mai inalt om din Statele Unite a strans 46 de dolari ca sa isi poata cumpara pantofi. Alyssa Davis a suferit un accident cazand de pe un deal de la 10 m inaltime si a cerut sprijin pentru interventii medicale de 10 000 de dolari. Pana acum a strans 4700 de dolari de la 52 de persoane in 41 de luni. Primii 1000 de dolari i – a  primit  in 24 de ore. Se  pot strange fonduri  online pentru diferite proiecte, de la filme  la cercetari, inovatie si chiar vacante exotice pe care doresti sa le oferi sotului , sotiei sau prietenei.

Toate acestea se intampla utilizand un nou concept de finantare, o adevarata moda in Statele Unite : crowdfundingul. Denumirea se pare ca a fost folosita pentru prima data in 2006 de Michael Sullivan si iti permite practic sa prezinti pe anumite siteuri specializate un proiect,  iar vizitatorii sa decida daca te finateaza sau nu. Poti primii donatii de la 10 la  cateva sute de euro/dolari , fiecare site de crowdfunding avand regulile sale. Sunt siteuri care accepta inclusiv vacante sau cadouri pentru rpeieteni. Altele prezinta produse sau softuri inovative sau start up – uri de afaceri. Vizitatorii siteului respectiv sunt practic micii tai potentiali investitori.

Nu este complicat sa colaborezi cu un site de crowdfunding, regulile fiind in general similare.  Trebuie in primul rand sa devii membru, apoi depui un proiect – avand obligatibitatea unui cont de promovare pe Facebook . Proiectul este aprobat – sau nu – intr-un termen ce tine de politica siteului in  12 ore pana la trei zile. Daca este aprobat , se publica in site si incepe sa beneficieze de trafic si donatii. Ca donori putem seta confidentialitate sau putem stabili sa se retina automat din cardul nostru o anumita suma, fie ea si de 10 dolari. In general se cere o suma minima din partea autorului proiectului, sa spunem de 100 de dolari.. Kickstarter, unul dintre cele mai cunoscute siteuri de crowdfunding a strans fonduri de 220 de milioane de dolari pentru  61 000 de proiecte postate. Alt portal important este Gofundingme, cu baza in San Diego, Statele Unite care resuseste sa tranga peste 200 de milioane de dolari  in ultimii trei ani. Sunt acceptate conturile in euro  si cele in dolari.

Siteurile de crowdfunding percep in general comisioane medii de 5 % din banii donati, oprind aceste sume din contul proiectului,. Mai exista un comision de plata in general de 3%. Daca nu se strange suma totala necesara derularii unui proiect, banii sunt primiti de titularul proiectului, unlele site- uri introducand si aici un comision. Putem retrage pe parcurs din banii primiti, operatiune care nu va aparea in situatia publica a contului.  In general, administratorii recomanda sa fie promovat proiectul pe Facebook si sa se solicite sprijin de la familie si prieteni. Cu toate acestea foarte multi sunt donatori straini carora le place proiectul respectiv. Esti sfatuit sa sprijini proiectele unor cunoscuti, pentru ca site- urile nu isi pot asuma raspunderea asupra a ce se intammpla cu banii..

Crowdfunding-ul a devenit o  adevrata moda in Statele Unite,  mai ales dupa ultimii ani de criza. Din pacate foarte putine site uri accepta proiecte din tari care nu au moneda euro sau dolari ca moneda nationala, dar piata va evolua cu siguranta..

Pe Kickstarter intalnim si  proiecte din Brasov ,  Bucuresti sau Timisoara, dar increderea in modul cum vor cheltui autorii romani de proeicte banii nu este inca  la un nivel prea ridicat.

Avem un produs  – crowdfunding – la inceputul ciclului sau de viata, iar conceptul va evolua cu siguranta. O inovatie ce merita urmarita si care  poate aduce rezultate spectaculoase atat in proiectele de afaceri cat si in cele sociale.

About Business Editor