Cum facem fata schimbarii

Cum facem fata schimbarii
Comments Off on Cum facem fata schimbarii, 23/01/2014, by , in Fast learning

stress

Educatia pe care o primim despre viata – in scoala sau chiar in familie – nu ne foloseste foarte mult in viata reala. Discrepantele mari dintre schimbarile continue si  pregatirea noastra pentru diversitate sunt tot mai mari, chiar daca sistemul educational incearca sa tina ritmul cu nivelul de  inovare si instabilitate din societate.

Adaptarea la schimbare ne solicita un consum ridicat de energie. Problema principala insa o reprezinta pierderea identitatii.

Daca ne referim la nivel macro, ne aflam intr-o criza evidenta a statului si a institutiilor sale. Structurile birocratice nu prea s-au adaptat la viteza actuala a schimbarii, astfel ca au aparut retele si institutii informale, mai flexibile si cu viteza mai mare de reactie. Viata in retea a devenit un fapt cotidian. Mai mult, retelele sunt variabile, se autoregleaza si se adapteaza la situatii de criza, absorbind crizele si adaptandu se  usor la schimbarile de zi cu zi. Paradoxal insa – desi constituie o plasa de sprijin in dezvoltarea noastra personala si profesionala – retelele ne aduc aceeasi stare de pierdere a identitatii si izolare.

Harta noastra mentala este construita pe baza educatiei si experientelor noastre si ajungem practic sa o « resoftam » de cateva ori pe zi,  jucand diverse roluri sociale. Psihologii spun insa ca principala problema in adaptarea la schimbare este aceea a construirii identitatii. Construiti-va identitatea in interior, cunoasteti-va realist valorile, punctele forte si pe cele  slabe si va veti putea adapta mult mai usor la schimbare.

In momentul in care identitatea noastra se bazeaza pe elemente externe, de cate ori aceste elemente se vor modifica, vom fi derutati iar identitatea noastra confuza.

De aceea este important sa ne construim o identitate bazata pe propriile experiente si nu raportata la elemente exterioare, de la parerea altora despre noi si pana la o anumita pozitie intr –o companie. Daca ne vom construi identitatea pe o functie, drama si efectele asupra noastra in momentul parasirii acelei functii vor fi foarte mari iar revenirea grea si consumatoare de energie. Nu este bine sa ne construim identitatea raportandu- ne la anturaj, la moda sau la alte elemente exterioare cu frecventa ridicata de schimbare si cu o ierarhie discutabila a valorilor.

Persoanele care nu isi construiesc identitatea pe baza elementelor exterioare  se adapteaza mult mai usor  la schimbari pentru ca nu depind de aceste elemente.

Acest tip de identitate ne ajuta si in fata esecurilor. Studiile arata ca oamenii de succes au suferit esecuri importante si au stiut sa invete din ele. De aceea este bine sa invatam din propriile experiente, Din experiente care  apar firesc  in anumite momente ale evolutiei noatre. Experiente care ne construiesc si ne echilibreaza, aducandu-ne atat siguranta, echilibru cat si mobilitate vis-à-vis de schimbare si inovare.

 

 

Razvan Nicolescu, trainer, autorul  cartii « Triunghiul succesului »

About Business Editor