Cum afecteaza telefonia mobila cresterea PIB

Cum afecteaza telefonia mobila cresterea PIB
Comments Off on Cum afecteaza telefonia mobila cresterea PIB, 17/02/2014, by , in Vision & Trends

Studiile arata ca penetrarea in crestere a telefoniei mobile in tarile sarace aduce o crestere vizibila a PIB –ului si duce la dezvoltarea aceelerata a zonei. Telefoanele mobile influenteaza mediul de afaceri, accesul la sanatate si educatie si spijina chiar implementarea si consolidarea democratiei.

Telefoanele mobile transforma modul in care oamenii din tarile sarace comunica intre ei, cu institutiile financiare si cu institutiile statului. Comunicatiile mobile asigura accesul la serviciile de sanatate, educatie,  afaceri si servicii financiare.

Conform studiilor US Aid  citate de upworthy.com in anul 2000 doar  16 milioane de oameni din tarile sarace aveau telefon mobil, in anul 2011 s a ajuns la 500 de milioane si se estimeaza ca doar in Africa vom avea in 2016 nu mai putin de un miliard de telefoane mobile.

Interesant este impactul telefoanelor mobile asupra economiei, mediului de afaceri si al dezvoltarii personale. Peste 40 la suta dintre posesori folosesc aparatul pentru a-si creste veniturile si a se dezvolta profesional, 85% se simt mai independenti si 93% dintre femei se simt mai in siguranta daca au un telefon mobil.

Mai mult – conform acelorasi surse –  o crestere de 10% a penetrarii comunicatiilor mobile genereaza o crestere economica (a PIB) cu 1.2 procente !

afaceri comunicatii

In Kenya, un program US Aid de implementare a telefoniei mobile le permite kenienilor sa anunte incidentele etnice  prin sms, iar un soft special actualizeaza o harta in tmp real pentru a se putea vedea unde sunt zonele de conflict ce trebuie evitate. In Tanzania profesorii primesc lectiile pentru scolile izolate prin intermediul telefonului mobil iar in Haiti si Tunisia organizatiile nonguvernamentale occidentale au derulat campanii de informare in randul cetatenilor privind locatiile de vot si modul de votare. Avem astfel un efect direct asupra educatiei, democratiei si al siguramtei personale.

Probabil insa ca efectul cel mai usor de observat este in cazul sanatatii si chiar al duratei de viata – asta daca nu discutam aici despre efectele nocive ale telefoniei mobile !  Cu telefonul mobil poti obtine mai usor o consultatie la distanta, poti chema un serviciu medical de urgenta sau face o programare la unul dintre putinele centre medicale din tarile sarace.

Si ca sa incheiem tot cu cateva date interesante sa amintim ca peste 1,8 miliarde de oameni au acces la serviciile bancare doar prin telefonul mobil, aflandu-se la distanta fata de banci. Un program similar  a ajutat 30% din haitieni sa aiba acces la serviciile bancare.

Nu este o promovare a telefoniei mobile, dar e evident ca in zonele sarace  si dispersate – pentru ca am pornit de la exemplul Africii – introducerea comunicatiilor mobile are un efect direct asupra dezvoltarii economice si a mediului de afaceri.

Exista oare date credibile si despre influenta penetrarii telefoniei mobile asupra cresterii economice din China ?

Sursa foto : allfreedownload.com

About Business Editor