Cum a evoluat preţul apartamentelor în ultima perioadă în Bucureşti şi în ţară

Cum a evoluat preţul apartamentelor în ultima perioadă în Bucureşti şi în ţară
Comments Off on Cum a evoluat preţul apartamentelor în ultima perioadă în Bucureşti şi în ţară, 23/10/2014, by , in Business today

Piaţa imobiliară este într-o continuă scădere în Capitală şi diferenţa dintre preţul apartamentelor noi şi vechi din Bucureşti s-a înjumătăţit.

Cifrele arată că diferenţa dintre preţul unui apartament nou-construit şi unul vechi în aceeaşi zonă din Bucureşti s-a redus la jumătate (11%) în primele nouă luni faţă de sfârşitul anului trecut, în schimb în alte oraşe mari din ţară, precum Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa şi Timişoara, ecartul a crescut, semn că în provincie piaţa dă semne de revenire.

“Cu excepţia Bucureştiului, unităţile locative din ansamblurile rezidenţiale s-au scumpit mai mult decât cele din blocurile ridicate înainte de Revoluţie – fapt care a dus, în majoritatea cazurilor, la o accentuare a ecartului dintre cele două categorii de locuinţe”, se precizează într-un comunicat remis prese de către site-ul imobiliare.ro.

În Bucureşti, diferenţa dintre preţul mediu cerut pentru un apartament nou-construit şi unul vechi este de aproximativ 11% – o scădere sensibilă având în vedere că la finele anului trecut diferenţa era de 20%. Cifrele arată că Bucureştiule ste singurul oraş în care locuinţele amplasate în blocuri noi au continuat să se ieftinească în 2014 de la 1.184 la 1.121 de euro pe metru pătrat. Unităţile locative din blocurile vechi, pe de altă parte, au înregistrat un avans de 2,6%, de la 982 la 1.008 euro pe metru pătrat.

Cluj-Napoca este singurul dintre cele cinci centre regionale analizate în care locuinţele noi sunt mai ieftine decât cele vechi, principalul motiv fiind amplasamentul şi anume faptul că o mare parte din oferta pe segmentul nou este situată în Floreşti şi nu în Cluj-Napoca

În Braşov, o locuinţă nou-construită este, în medie, cu 69 de euro pe metru pătrat mai scumpă decât una în bloc vechi, adică 8%.

La malul mării, un apartament nou-construit în Constanţa este cu 6% mai scump decât unul vechi. Astfel, o casă nouă poate fi achiziţionată în medie cu 50 de euro pe metru pătrat util mai mult decât una veche.

În Timişoara, diferenţa de preţ dintre un apartament nou şi unul vechi era, la începutul lunii octombrie, de 73 de euro pe metru pătrat, aproximativ 9%, în creştere faţă de 46 de euro pe metru pătrat la finele lui 2013.

About News Report