Cinci motive să vizitezi trovanții de la Costești

Cinci motive să vizitezi trovanții de la Costești
Comments Off on Cinci motive să vizitezi trovanții de la Costești, 12/11/2017, by , in Lifestyle

În apropiere de Râmnicu Vâlcea, în comuna vâlceană Costești, natura a creat poate cele mai bizare sculpturi de piatră. Trovanții de la Costești sau ”pietrele vii” ale României  au început să fie studiați imediat după 1989 dar atracție turistică au ajuns în anul 2005, cand zona  în care s-au format a fost  declarată rezervație naturală .

Lumea de piatră de la Costești

Misterul formării trovanților râmâne o necunoscută pentru oamenii de stiință. Tot ce se știe este că formațiunile , numite în literatura de specialitate și concrețiuni grezoase, au peste 6 milioane de ani vechime și se presupune că au apărut în urma unor activități seismice care au dus la cimentarea nisipului. Dar, în jurul dorobanților, cum îi numesc localnicii, au apărut tot felul de povești cu iz supranatural. Unii localnici susțin că trovanții sunt înzestrați cu puteri misterioase  în timp ce alții consideră că sunt mărturii ale unei civiliații etraterestre.

trovanti 4Foto credit Life Pro Photo

Trovanții – „pietre vii”

Localnicii susțin că trovanții mari  cresc după fiecare ploaie iar din nisipul umed apar formațiuni noi. În credința populară, aceste formațiuni geologice sunt considerate ”pietre vii”,  înzestrate cu o putere nebanuită care îi protejează pe cei care le mângâie și le udă.   Această teorie nu este însă susținută de specialiști, pentru că în lumea minerală numai cristalele cresc iar trovanții sunt practic o adunătură de pietricele de diferite mărimi, legate între ele printr-un ciment carbonatic  ca o gresie sau un conglomerat, în funcție de marimea trovantului.  Oricare ar fi povestea, trovanții sunt pietrele învaluite în mister care stârnesc uimire și admirație.

Trovanții încărcați de energie și mister

Sunt multe legende legate de aceste pietre care se comportă ca și când ar avea viață. Se vorbește de niște pietre ciudate care, pe înserat, ascunse de ochii curioșilor, vorbesc, șoptesc, se mișcă… Se spune că ar fi ouă ale unor creaturi dispărute, precum dinozaurii, sau că au fost sculptate de oameni dar  și că sunt încarcați cu energie pozitivă.

trovanti 2foto credit Life Pro Photo

Trovanții din Costești, arie protejeată din 2005

La Costești avem singurul muzeu din Europa dedicat trovanților. Pe o suprafață de  un hectar, putem vedea peste o sută de ”pietre vii” diferite ca formă, compoziție și mărime. Trovanții de la Costești sunt unici pentru că pe formațiunile foarte mari, cresc alte pietre mai mici. Rezervația Naturală Muzeul Trovanților de la Costești  a  fost înființată în  anul 2005 printr-o hotarăre de Guvern iar de atunci zona protejată este în custodia Asociației Kogayon, organizație nonguvernamentală de protecție a mediului.

trovanti 3foto credit  Life Pro Photo

Trovanții, un fenomen care fascinează o lume întreagă

Peste tot  în lume trovanții stârnesc uimire și fascinează în acelaș timp. Deși sunt ușor de recunoscut, trovanții diferă mult ca mărime, culoare sau consistență și pot avea forme dintre cele mai diverse: sfera, disc, cilindru. Cunoscute sunt pietrele sferice rosii din Parcul National Theodore Roosevelt, situate in Dakota de Nord, SUA dar și cele din depresiunea Faiyum din Egipt care ajung la 9 metrii și sunt considerate cele mai mari din lume.

About Business life