Chinezii construiesc un tren de mare viteza de la Bucuresti la Iasi

Chinezii construiesc un tren de mare viteza de la Bucuresti la Iasi
Comments Off on Chinezii construiesc un tren de mare viteza de la Bucuresti la Iasi, 03/09/2014, by , in Business today

Guvernul Romaniei si cel al Chinei analizeaza realizarea unei linii feroviare de mare viteza pe ruta Bucuresti-Iasi, care ulterior ar putea continua spre Chisinau, proiect care vine sa inlocuiasca initiativa privind traseul Bucuresti-Constanta.

Aflati in vizita in China, premierul Victor Ponta si ministrul transporturilor, Ioan Rus au vrut sa vada performanta trenurilor de mare viteza si s-au deplasat cu un astfel de tren de la Beijing la Tianjin.

“Proiectul de a avea o linie de cale ferata, pentru ca nu este doar trenul, ci este mai ales calea ferata care permite aceasta viteza, este un proiect la care Guvernul Chinei tine foarte mult. L-a prezentat primul-ministru Li Keqiang anul trecut in vizita de la Bucuresti nu doar pentru Romania, ci pentru toate tarile din Europa Centrala si de Est. Si acum domnul Rus a intrat in discutii mai avansate pentru ca nu se poate face acest proiect pilot pe linia Bucuresti-Constanta, acolo este coridor european si Comisia Europeana se opune unui nou proiect. Insa cu ce am propus noi si urmeaza sa avem si studiile de fezabilitate ar fi o linie care sa lege Bucuresti-Iasi si mai departe spre Chisinau. Sigur, costurile sunt destul de mari, insa ca un prim proiect pilot pentru Centrul si Estul Europei mi-as dori ca Romania sa fie prima care sa aiba o asemenea linie, iar tehnologia dezvoltata in China s-a dovedit in ultimii ani ca fiind extrem de performanta si extreme de sigura”, a spus Ponta.

Premierul a aratat ca proiectul este unul integrat, tara noastra urmand sa contracteze din China atat tehnologia pentru calea ferata, cat si trenurile de mare viteza si ca in 2015 s-ar putea sti daca acest proiect este viabil, scrie Mediafax.ro.

“In 2015, dupa ce terminam cu campaniile electorale, cu toate celelalte lucruri care de obicei impiedica proiectele in Romania este momentul in care putem intr-adevar sa avansam foarte mult cu toate proiectele“, a mai spus seful guvernului roman.

Premierul Romaniei a vizitat la Tianjin si un parc tehnologic, tinand cont de faptul ca  Guvernul României intentioneaza la randul sau sa construiasca in perioada urmatoare sase astfel de parcuri, pe diverse domenii.

About News Report