Cele mai mari state din EUROPA vor fonda o bancă asiatică ce va concura Banca Mondială

Cele mai mari state din EUROPA vor fonda o bancă asiatică ce va concura Banca Mondială
Comments Off on Cele mai mari state din EUROPA vor fonda o bancă asiatică ce va concura Banca Mondială, 18/03/2015, by , in Business today

Germania, Franţa şi Italia s-au angajat marţi să devină membre fondatoare ale unei bănci asiatice pentru investiţii propuse de China, urmând exemplul Marii Britanii, în pofida opoziţiei Statelor Unite.

Cele trei state europene au anunţat că intenţionează să devină membre fondatoare ale Băncii Asiatice pentru Investiţii în Infrastructură, (Asian Infrastructure Investment Bank – AIIB), pe care Statele Unite o consideră o posibilă concurentă a Băncii Mondiale, a FMI şi a Băncii Asiatice pentru Dezvoltare, în care Washington-ul are o influenţă semnificativă.

Cea care a lansat proiectul AIIB a fost China, în cadrul unei serii de măsuri menite să îi întărească influenţa regională şi globală, invitând alte ţări să participe la proiect ca membre fondatoare, până la 31 martie.

Banca urmează să aibă un capital iniţial de 50 de miliarde de dolari şi mandatul de a finanţa proiecte de infrastructură în întreaga lume

About News Report