Cel mai mare festival al peştelui din România ajunge la Cluj

Cel mai mare festival al peştelui din România ajunge la Cluj
Comments Off on Cel mai mare festival al peştelui din România ajunge la Cluj, 19/06/2014, by , in Evenimente

La Cluj-Napoca, vineri, 20 iunie, pe Platoul Sălii Sporturilor “Horia Demian” începe cea de-a doua ediție din 2014 a Festivalului Național al Peștelui – PESCIA – Proiect co-finanţat prin Programul Operaţional pentru Pescuit 2007 – 2013 “Are balta pește”.

Evenimentul se va derula între 20 și 22 iunie şi va reuni producători, importatori şi distribuitori locali de peşte, preparate din peşte şi accesorii pentru prepararea şi gătitul peştelui, reprezentanţi ai fermelor piscicole şi ai balţilor din localitate şi din judeţul Cluj şi alti operatori ai industriei (procesatori, magazine de desfacere, restaurante pescăreşti).

Ediţia de la Cluj-Napoca a Festivalul Naţional al Peştelui – Pescia va avea trei componente:

–          Expoziţia cu vânzare de pește autohton şi de import, de produse şi preparate culinare obţinute din acesta, precum şi de accesorii necesare preparării peştelui. În cadrul expoziţiei vor fi prezenți: producători şi procesatori de peşte şi produse din pește, magazine de desfacere, restaurante şi firme de catering care vor oferi game largi de mâncăruri preparate pe bază de peşte.

–                    Expoziţia dedicată pasionaților de pescuit și operatorilor care activează în industria piscicolă şi în cele conexe acesteia.

–  Demonstraţii, degustări şi conferinţe susţinute în faţa publicului de către bucătari profesionişti care vor invata publicul despre: evaluarea prospeţimii peştelui, tranșarea acestuia, modalitati de condimentare şi gătit.

Cei interesaţi de beneficiile consumului de pește asupra sănătăţii noastre, despre cantităţile şi

speciile pe care trebuie să le consume, regulat, copiii şi adulţii, vor putea participa la

conferinţe susţinute pe platoul Sălii Sporturilor, sâmbăta 21 iunie orele 13:30 şi duminică 22

iunie, orele 14:30 de către dieteticieni și medici specialiști în diabet, nutriție și boli

metabolice.

Amatorii de pescuit vor avea parte de lecţii scurte în standurile de profil, la care vor putea

învăţa, de la profesionişti, tehnici de pescuit sportiv, cum se fac monturile şi nodurile, dar şi

cum se folosesc corespunzător echipamentele destinate pescuitului.

Activităţi din programul Festivalului Naţional al Peştelui Pescia 2014 – Cluj-Napoca:

  • Vineri, 20 iunie: –  ora 12:00, la PESCIA are loc demonstrația de gătit susţinută de Don Mariano (Marian Cuzdrioreanu, preşedintele Asociaţiei Ro-Fish), specialist în pește şi fructe de mare. Clujenii vor avea posibilitatea să se bucure de preparatele pregătite de Don Mariano și în mod special de saramura cu crap care va fi dată spre degustare celor prezenți.
  • Sâmbăta, 21 iunie:       – ora 13:00, are loc seminarul “Domeniul pescăresc din România și Europa”, susținut de  Marian Cuzdrioreanu, preşedintele Asociaţiei Ro-Fish. Seminarul va fi urmat de o demonstrație de gătit, pe parcursul căreia Don Mariano va prepara scoici gratinate care vor putea fi degustate de către vizitatori.

– ora 13:30, scurta conferinţa despre beneficiile consumului de pește asupra organismului uman, susținută de Ioana Popa nutriționist-dietetician.

– ora 15:00, conferință despre speciile de crap prezente în România, susținută de Ciprian Ogarcă, urmată de demonstrații de filetare și de gătit. Rețeta preparată va fi “file de crap cu legume în 5 culori”.

  • Duminică, 22 iunie: –  ora 12:00, conferință despre speciile de pește care se pot pescui in România, susținută de Ciprian Ogarcă, urmată de demonstrație de gătit “saramură de crap cu mamăligă și mujdei”, preparat ce va fi dat spre degustare vizitatorilor prezenți la stand.

– ora 14:30, scurtă conferinţa despre beneficiile consumului de pește asupra organismului uman, susținută de Dr. Mădălina Indrie, medic specialist Diabet, Nutritie, Boli Metabolice și Obezitate

Vizitatorii clujeni vor avea parte de multe surprize, printre care și tombole cu premii constand în echipamente de pescuit.

Intrarea la ediţia PESCIA 2014 –Cluj-Napoca va fi liberă.

Expozițiile din cadrul evenimentului vor fi deschise vineri şi sâmbăta între orele 10:00 – 20:00, iar  duminică între orele 10:00 – 16:00.

Festivalul Naţional al Peştelui, PESCIA 2014 a debutat cu ediția de la Târgu Jiu desfășurată între 16 si 18 mai. Ediția de Cluj-Napoca (20 – 22 iunie) va fi urmata anul acesta de alte trei:

  • 15-17 august, Constanța
  • 3-5 octombrie, București
  • 24 -26 octombrie, Iași

PESCIA se doreşte a fi cel mai complex festival dedicat peştelui din România, locul în care amatorii consumului de pește şi pescarii amatori îşi vor da întâlnire cu o mare varietate de produse din pește și fructe de mare, operatori din sectorul creşterii şi comercializării peştelui, din domeniul pescuitului recreativ şi al turismului piscicol.

De ce un Festival Naţional al Peştelui?

PESCIA are drept obiectiv principal creşterea consumului de peşte în România şi conştientizarea de către publicul larg a beneficiilor pe care le are acest consum, precum şi popularizarea unor specii mai puţin cunoscute în România şi a preparării lor. Acest obiectiv al evenimentului se pliază şi pe fondul datelor difuzate în 2013 opiniei publice de către Asociaţia Piscicultorilor din România. Potrivit acestor date, ţara noastră se afla printre ultimele din Europa, în ceea ce priveşte consumul de peşte, un român mâncând anual, în medie, mai puţin de 5 kilograme, în timp ce consumul mediu în Uniunea Europeană este de 20 de kilograme anual.

De asemenea, Festivalul Naţional al Peştelui îşi propune creşterea încrederii populaţiei în mărcile comerciale operate de jucătorii din industria piscicolă naţională (ferme piscicole, procesatori de pește, magazine de desfacere şi comercializare, etc.).

Un alt obiectiv al festivalului este creşterea numărului de activităţi în ramurile conexe industriei de resort şi anume, pescuitul sportiv şi turismul piscicol.

Pentru informaţii suplimentare destinate presei, vă rugăm contactaţi: Andreea CAITAS, PR Coordinator, mailto: pr@trustadvisers.ro; mobile: 0722 383 034

About Business Editor