Cea mai mare crestere economica din UE

Cea mai mare crestere economica din UE
Comments Off on Cea mai mare crestere economica din UE, 15/01/2014, by , in Business today

 

Romania a reusit in trimestrul al treilea din 2013 cea mai mare crestere economica dintre statele Uniunii Europene. Au fost depasite estimarile oficialilor de cca 2.2 %, in conditiile unei datorii  situate la 34%  si a unei rate a somajului rezonabila de 7%, sub media de 11% inregistrata in statle  Uniunii.

Deficitul bugetar  s-a oprit la o valoare buna de 2.5%, in conditiile unei cresteri economice  la 9 luni de 2.7 procente, crestere bazata inprincipal pe industrie si agricultura.

Cele mai importante contribuţii la creşterea PIB în primele nouă luni din 2013 – comparativ cu perioada corespunzătoare din anul 2012 – le-au adus  industria (+1,4%), cu o pondere de 30,0% la formarea PIB, al cărei volum de activitate s-a majorat cu 5,1% si  agricultura (incluzand  silvicultura şi pescuitul ) plus 1,0%, cu o pondere mai redusă la formarea PIB (5,8%) şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 17,9%; Chiar si tranzactiile  imobiliare au avut o crestere minora de +0,2%, cu o pondere de 7,8% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 2,2%  arată datele publicate de  Institutului Naţional de Statistică (INS).

Cresterea vine pe un fond de resuscitare aparenta a economiei europene si de optimism in randul consumatorilor. Tarile europene si au marit exporturile – Romania a reusit o crestere a exporturilor de bunuri si servicii cu 14.4% in primele noua luni si cu 0,4% a cheltuielilor gospodariilor populatiei.

Cu o crestere economica trimestriala de 1,6%, România este lider în UE, urmată de Letonia (1,2%), Marea Britanie şi Ungaria (ambele cu 0,8%),  potrivit Eurostat, Uniunea Europeană a înregistrat in trimestrul trei o creştere economică de 0,2%, după 0,4% în trimestrul doi din 2013. Singurele scăderi s-au înregistrat în Cipru (minus 0,8%), Cehia (minus 0,5%), Franţa şi Italia (ambele cu minus 0,1%). Economiile Frantei, Germaniei si Angliei par sa continue totusi revenirea usoara, ponderea lor in zona europeana asigurand motive de optimism. Iar optimism inseamna consum.

Un semn de intrebare ramane in zona imobiliara, in conditiile in  care nu a avut loc o relansare reala a creditarii iar bancile sunt inca prudente. Cererea  in sectorul imobiliar este destul de scazuta, iar preturile stagneaza. Sa ne amintim ca perioadele bune de crestere pentru Romania s-au bazat pe industria constructiilor in perioada boomului imobiliar si pe agricultura, zona ce depinde si de conditiile climatice din anul respectiv.

Expertii FMI sustin ca avem nevoie nu doar de o crestere bazata pe consum ci de una axata pe investitii. Este evident ca nu putem iesi din criza doar prin cresterea cheltuielilor de  consum, atat timp cat vor mai exista cel putin pe termen scurt perioade de austeritate in principalele economii europene.

In afara efectului bun de imagine asupra Romaniei, analistii spun ca actuala crestere la noua luni  peste asteptari se datoreaza si unei mai bune structurari a pietei muncii. Legislatia s-a imbunatatit, zona de recalificare s-a restructurat si incepe sa asigure calificarile pentru nevoile reale ale economiei. Exista zone in tara unde somajul cel putin statistic este aproape zero. Din pacate nu acelasi lucru s-a intamplat cu industria si transporturile, unde sunt  inca blocate privatizari importante iar zonele ineficiente sunt inca vizibile.

Pe ansamblu insa, datele arata ceva ooptimism pentru Romania, efect care se vede in prima luna a anului. Atat romanii cat si companiile au inceput sa cheltuiasca mai mult pentru promovare si marketing iar veniturile par sa mentina un usor trend de crestere.

Riscul este insa acela ca asteptarile pentru Romania sa fie prea mari in 2014…

 

About Business Editor