Ce scenariu! Elveția ar putea intra în recesiune

Ce scenariu! Elveția ar putea intra în recesiune
Comments Off on Ce scenariu! Elveția ar putea intra în recesiune, 09/02/2015, by , in Business today

Economia Elveţiei ar putea înregistra unul sau două trimestre de contracţie, pe fondul aprecierii francului elveţian faţă de euro şi dolar, în urma deciziei băncii centrale de a elimina plafonul minim de 1,2 franci/euro. Anunțul a fost făcut de preşedintele Băncii Elveţiei, Thomas Jordan.

Thomas Jordan a declarat că oficialii băncii centrale elveţiene sunt conştienţi că decizia de a lăsa liber cursul franc/euro a cauzat dificultăţi economiei şi companiilor naţionale, dar că este prea devreme pentru a aprecia în mod corect efectele negative ale acestei măsuri.

“Creşterea economiei va fi cu siguranţă mai slabă decât am estimat în luna decembrie şi este posibil să avem unul sau două trimestre de scădere economică”, a afirmat Jordan.

Preşedintele Băncii Elveţiei este de părere că francul este “în mod clar supraevaluat” la cursul actual, de aproximativ 1,05 franci pentru un euro, şi a precizat că Banca Eleveţiei va monitoriza evoluţia pieţei valutare.

Banca Elveţiei a decis la jumătatea lunii ianuarie să elimine plafonul minim de 1,2 franci/euro, măsură adoptată în luna septembrie 2011. Imediat, francul s-a apreciat cu până la 38% faţă de dolar şi 41% faţă de euro

About News Report