Cati bani cheltuiesc romanii pe combustibil

Cati bani cheltuiesc romanii pe combustibil
Comments Off on Cati bani cheltuiesc romanii pe combustibil, 08/07/2015, by , in Business today

Potrivit datelor prezentate de Institutul National de Statistica (INS), gospodariile din Romania aloca pentru combustibili 15% din bugetul disponibil. In medie, o familie cheltuieste 63 de lei lunar pentru a cumpara carburanti si lubrifianti auto.

Tinand insa, cont de faptul ca numai un sfert – 27,7% – din totalul gospodariilor au si un autoturism in proprietate (deci au si motive sa cumpere carburanti auto), putem spune ca aceasta cheltuiala lunara se ridica la peste 230 de lei/gospodarie, reprezentand aproape 15% din bugetul disponibil.

Statisticile arata ca bucurestenii si ardelenii sunt cei mai pasionati soferi, cheltuind peste media nationala pentru a cumpara carburanti.

Persoanele angajate cu contract de munca si cu varste intre 25 si 34 de ani, constituie cel mai mare numar de proprietari de autoturisme: 46 de gospodarii din 100 apartinand acestei categorii au cel putin un autoturism in posesie. Acestia scot lunar din buzunar intre 100 si 170 de lei pentru carburanti.

O alta categorie face referire la romanii cu varste mai mari de 65 de ani, cu studii primare, care locuiesc in mediul rural si sunt agricultori. Acestia platesc lunar mai putin de 20 de lei pentru carburanti.

Statistica mai arata ca in gospodariile conduse de barbati (din care 33,8% sunt inzestrate cu un autoturism) cheltuiala cu achizitia de carburanti este de 62 de lei lunar, in timp ce la gospodariile conduse de femei (doar 12,3% dotate cu autoturism) cheltuiala pentru carburanti scade la 22,5 lei lunar, scrie adevarul.ro.

About News Report