Cât cheltuie o familie de români pe an pentru alimente

Cât cheltuie o familie de români pe an pentru alimente
Comments Off on Cât cheltuie o familie de români pe an pentru alimente, 19/03/2015, by , in Business today

Coşul de cumpărături pentru bunurile de larg consum a crescut cu 2% anul trecut faţă de 2013, avans susţinut de o frecvenţă de cumpărare mai mare, în contrast cu majoritatea ţărilor din Europa, 70% din cheltuielile anuale realizate de români fiind alocate produselor alimentare.

Într-un studiu efectuat de GFK, se arată că românii au mers mai des la cumpărături anul trecut, dar au cheltuit cu doar 2% mai mult decât în 2013.

“În majoritatea ţărilor din Europa, frecvenţa de cumpărare se află pe o curbă descendentă. România însă nu se aliniază acestei tendinţe, fiind una dintre puţinele ţări în care frecvenţa de cumpărare este în creştere. Acest lucru vine atât din faptul că scena de retail modern se dezvoltă cu noi magazine şi formate de proximitate, dar şi datorită faptului că, în căutarea celor mai bune oferte şi sortimente, cumpărătorii vizitează mai multe magazine”, se specifică în cercetare.

Mâncarea, incluzând atât alimentele proaspete (fructe, legume, lactatele, carne, panificaţie) cât şi cele cu un termen mai mare de valabilitate (conserve, ulei, făină, mălai) reprezintă 70% din valoarea coşului anual de cumpărături.

Pe parcursul unui an o familie cheltuieşte 6.450 lei pentru bunurile de larg consum destinate consumui casnic (aproximativ 537 lei pe lună). O vizită medie la magazin are valoare de 25 lei.

Spre deosebre de anul 2013, tendinţa generală a fost de creştere pentru produsele alimentare (exceptând alimentele proaspete) şi pentru cele de îngrijire a casei. Alimentele proaspete, băuturile şi produsele de îngrijire personală au avut o evoluţie constantă în 2014.

About News Report