Când va fi redus TVA-ul la produse alimentare?

Când va fi redus TVA-ul la produse alimentare?
Comments Off on Când va fi redus TVA-ul la produse alimentare?, 16/12/2014, by , in Business today

Taxa pe valoarea adăugată va putea fi redusă la alte produse alimentare decât cele de panificaţie cel târziu din ianuarie 2016, dar pe fondul unei creşteri a subvenţiilor pentru suprafeţele agricole, a transmis parlamentarilor premierul Victor Ponta.

Victor Ponta consideră necesar ca România să reducă TVA-ul la produse alimentare cât mai repede. “1994 a fost ultimul an în care România a avut balanţă pozitivă în ceea ce priveşte produsele agro-alimentare, iar după 20 de ani suntem din nou pe plus, printr-o creştere a producţiei şi promovare a acesteia, avem însă nevoie în continuare de creşterea subvenţiilor, de cadastru în zona rurală şi avem nevoie să arătăm că putem să avem nu doar 3, ci 5 ani de creştere în fiecare an a subvenţiilor pentru suprafeţele agricole”, a spus Ponta.

Acesta a adăugat: “Din acest punct de vedere, atât în discuţiile cu instituţiile internaţionale, dar sunt convins că şi cu sprijinul dumneavoastră, vom putea să implementăm cel mai târziu de la 1 ianuarie 2016 scăderea TVA nu doar la produsele de panificaţie, cum este deja, ci şi la alte produse alimentare”.

TVA nu poate fi redusă “în bloc”, printr-o singură decizie, la produsele alimentare până la finele anului 2015, însă poate fi scăzută pentru orice aliment, dacă acesta clasificat ca submăsură în cadrul celor două cote reduse de TVA deja existente, de 5%, respectiv 9%, se arată într-un document al Ministerului Agriculturii făcut public de Mediafax.

În cazul în care TVA-ul va fi redus la 19%, România va avea una dintre cele mai mici Taxe pe Valoare Adăugată din Europa, nivel pe care îl mai au Germania și Cipru în momentul de faţă. Doar Luxemburg și Malta au TVA-uri mai mici în UE cu 18%, respectiv 15%.

La nivel european, țările cu cel mai mare TVA sunt Ungaria cu 27% și Suedia, Danemarca şi Croaţia care au un TVA de 25%. TVA-ul mediu în Uniunea Europeană este de 21,3%

About News Report