BCR a avut pierderi de 546 milioane euro în 9 luni

BCR a avut pierderi de 546 milioane euro în 9 luni
Comments Off on BCR a avut pierderi de 546 milioane euro în 9 luni, 31/10/2014, by , in Business today

Banca Comercială Română (BCR) a înregistrat pierderi de 546 de milioane de euro în primele nouă luni ale anului. Astfel, banca a avut în această perioadă cheltuieli nete cu provizioane de 4,05 miliarde lei (910,9 milioane euro), de 2,5 ori mai mari decât în perioada similară din 2013, ca parte a procesului de curăţare a bilanţului.

Banca Comercială Română a înregistrat pierderi record din ianuarie 2014 până în luna septembrie a aceluiași an. “Rezultatul net din primele nouă luni ale anului este influenţat în mod semnificativ de o majorare substanţială a provizioanelor de risc, având în vedere faptul că am angajat toate eforturile pentru a derula o curăţare extinsă a portofoliului de credite neperformante. Până la finalul anului, obiectivul nostru este să reducem portofoliul de credite neperformante de la un sfert, până la jumătate, în funcţie de condiţiile pieţei”, a declarat într-un comunicat Tomas Spurny, CEO al BCR.

BCR administra, la finele lunii septembrie, un portofoliu de credite neperformante de 9,7 miliarde lei, pentru care a decis soluţionarea accelerată, aşteptându-se o îmbunătăţire semnificativă a calităţii bilanţului, respectiv o reducere de circa 25% a creditelor neperformante faţă de finele anului trecut, precum şi a performanţei financiare pe termen scurt.

Rata creditelor neperformante a scăzut cu 10 puncte procentuale, la 26,5% din totalul portofoliului de credite la 30 septembrie. Totodată, activele băncii au scăzut cu 8,4%, la 61,1 miliarde lei.

“Ca urmare a acestor elemente, costurile de risc sunt aşteptate să contrabalanseze rezultatul operaţional ale băncii pe parcursul anului 2014”, se precizează în comunicat.

“Alături de rezolvarea accelerată a moştenirii istorice de credite cu probleme, cel mai important aspect este faptul că BCR a revenit puternic în piaţă. Cota de piaţă a băncii se situează deja la 25% din creditele ipotecare nou acordate şi observăm, per ansamblu, o creştere substanţială a creditării garantate şi negarantate. Vom continua să ne întărim capacitatea de a fi competitivi prin intermediul reţelei retail şi corporate”, a mai spus Spurny.

Cifrele băncii mai arată că portofoliul de credite imobiliare a urcat la 9,1 miliarde lei, de la 8,6 miliarde lei la finele anului trecut. Creditele în moneda locală au crescut în sold cu 20%, la 6,6 miliarde lei.

About News Report