Banca Națională a Elveției ar putea interveni pe piața valutară

Banca Națională a Elveției ar putea interveni pe piața valutară
Comments Off on Banca Națională a Elveției ar putea interveni pe piața valutară, 27/01/2015, by , in Business today

Banca Națională a Elveției (BNS) este pregătită să intervină pe piața valutară pentru a relaxa politica monetară, după ce, în 15 ianuarie, a eliminat pragul minim de 1,20 franci pentru un euro.

Vicepreședintele Jean-Pierre Danthine a anuntat astăzi că Banca Națională a Elveției va interveni pe piața valutară. “Renunțarea la pragul minim înseamnă o înăsprire a politicii monetare. Acceptăm asta, dar numai până la un punct. Suntem pregătiți fundamental să intervenim pe piața valutară”, a afirmat Danthine, într-un interviu acordat publicației elvețiene ‘TagesAnzeiger’.

Danthine a declarat că banca ia în calcul “o analiză mai amănunţită” a politicii monetare din Singapore, care permite monedei naţionale să fluctueze faţă de monedele principalilor parteneri comerciali într-o bandă de tranzacţionare nefăcută publică. În schimb, Danthine a considerat că exemplul Danemarcei, unde cursul coroană daneză/euro este unul fix, nu este potrivit pentru Elveţia, scrie Mediafax.

Banca centrală a Elveţiei a decis la jumătatea lunii ianuarie să elimine plafonul minim de 1,2 franci/euro, măsură adoptată în luna septembrie 2011. Imediat, francul s-a apreciat cu până la 38% faţă de dolar şi 41% faţă de euro, ceea ce a făcut ca fonduri speculative şi case de brokeraj din întreaga lume să înregistreze pierderi masive.

About News Report