Aviz amatorilor: Bancile au cam epuizat banii pentru „Prima casa”

Aviz amatorilor: Bancile au cam epuizat banii pentru „Prima casa”
Comments Off on Aviz amatorilor: Bancile au cam epuizat banii pentru „Prima casa”, 22/09/2014, by , in Lifestyle

Plafoanele de garantii guvernamentale ale programului “Prima casa”, au fost epuizate de mai multe banci si se asteapta ca guvernul sa realoce niste fonduri aferente achizitionarii de locuinte ANL catre tranzactiile standard.

Potrivit Economica.net, in anul 2014 Fondul de Garantare a IMM a acordat in cadrul programului Prima casa circa 17.400 de garantii pentru finantari accesate de circa 2,8 miliarde lei, valoarea finantarii medii in anul 2014 fiind de aproximativ 160.000 lei.

„Deoarece plafonul este gestionat de fiecare banca in parte, in functie de creditele acordate si de solicitarile primite de la beneficiari si aflate in analiza, nu putem oferi o situatie exacta a plafoanelor disponibile pe fiecare banca in parte”, se arata intr-un raspuns al Fondului.

Clientii au intampinat probleme in ultima vreme la creditele Prima casa din cauza epuizarii plafoanelor. Cei care au semnat antecontracte de vanzare-cumparare avand in spate promisiunea de credit a bancii se tem sa nu piarda garantia platita vanzatorului, in situatia in care nu mai vin banii de la banca.

„In urma solicitarilor de suplimentare a fondurilor venite din partea bancilor pentru programul Prima casa, Ministerul Finantelor Publice a initiat un proiect de hotarare de Guvern in vederea realocarii plafonului destinat achizitionării de locuinte construite prin ANL ca plafon general de garantare in cadrul programului Prima Casa. Acest proiect de Hotarare se afla pe circuitul de avizare iar după aprobarea lui, FNGCIMM va realoca sumele ( cca 485 de milioane lei ), astfel incat toate bancile vor avea plafon disponibil pentru acordarea de credite in cadrul programului Prima Casa”, sublininiaza reprezentantii Fondului, in raspunsul catre Economica.net.

Printre bancile care au epuizat deja plafonul si asteapta realocarea de noi fonduri, se afla BCR si Raiffeisen Bank.

UniCredit Ţiriac Bank nu mai are, de asemenea, bani pentru Prima casa, dar in fondul destinat locuintelor ANL mai exista un plafon de 3,6 milioane de lei, iar Banca Romanească mai are plafon de circa 100 de milioane de lei la dispozitie, potrivit reprezentantilor bancii.

Intesa SanPaolo Bank nu mai are plafon pentru locuintele standard, dar mai are la dispozitie circa zece milioane de lei in plafonul aferent ANL, in timp ce Marfin Bank are 6 milioane de lei pentru locuintele standard, iar  Bank Leumi mai are un plafon de 4 milioane lei pentru finantarea de locuinte ANL prin credite Prima casa, plafonul pentru alte tipuri de locuinte fiind si aici epuizat.

About News Report