Au crescut salariile din sectorul privat

Au crescut salariile din sectorul privat
Comments Off on Au crescut salariile din sectorul privat, 05/09/2014, by , in Business today

Iesirea Romaniei din criza incepe sa-si spuna cuvantul si in buzunarele celor care lucreaza in sectorul privat. In acest sector salariile au crescut anul acesta in medie cu 4,1%, aflandu-se sub nivelul de 4,6% inregistrat in 2013, iar pentru anul viitor, peste jumatate din companii preconizeaza majorari salariale de aproximativ 4 %, potrivit unui studiu realizat de PwC.

Cea mai mare crestere salariala in 2014 a fost inregistrata in sectorul IT&C (7%), iar cele mai modeste majorari au fost inregistrate in sectorul bancar si retail (ambele 3,2%).

Studiul a analizat nivelurile salariale si politicile de remunerare a 166 de companii din noua sectoare economice, respectiv publicitate, bancar, bunuri de larg consum, produse industriale, IT&C, leasing, farmaceutic, retail si centrele de servicii externalizate, relateaza Mediafax.ro.

“Cu toate ca salariul minim la nivel national a fost majorat de doua ori in cursul unui an, cresterile salariale total efectuate de catre companii au fost destul de modeste in 2014. Pe de alta parte, tendinta de scadere a ratei inflatiei a redus presiunile salariale”, a afirmat Mihaela Mitroi, liderul Departamentului de consultanta fiscala si juridica din Romania.

Potrivit aceluiasi studiu, in ultimii ani s-a inregistrat o tendinta de scadere a tuturor tipurilor de beneficii extra salariale. Venitul fix (reprezentat de salariul de baza si de bonusurile fixe) reprezintă 92% din totalul pachetului total de remunerare (in comparatie cu 69% in 2008), in timp ce bonusurile de performanta au scazut la 5% din totalul remuneratiei, iar beneficiile extra salariale au coborat la 3%.

“Obiectivele de performanta au devenit mai dificil de atins, ceea ce duce la bonusuri de performanta mai scazute, in timp ce beneficiile extra-salariale au fost afectate de masurile de eficientizare si reducere a costurilor luate de companii”, a afirmat si Horatiu Cocheci, senior manager si lider al echipei de consultanta in resurse umane din PwC Romania.

In prezent, in Romania, numarul salariatilor este de aproximativ 4,6 milioane.

 

About News Report