Anotimpul racelilor, terapii inovatoare : bacterioterapia

Anotimpul racelilor, terapii inovatoare : bacterioterapia
Comments Off on Anotimpul racelilor, terapii inovatoare : bacterioterapia, 16/12/2016, by , in Lifestyle

In colectivitatile scolare virozele se raspandesc cu repeziciune si de aceea toti parintii stiu ca odata cu anotimpul rece incepe si calvarul racelilor. Fie ca acestea se manifesta doar cu secretii nazale sau se adauga si febra, tuse sau se transforma in otite, ele sunt tot atatea motive de ingrijorare.

Pe masura ce copiii cresc in varsta, nu se mai imbolnavesc la fel de des, sau febra nu mai e atat de mare si nu dureaza la fel de mult. Dar si bolile sunt mai multe, virusurile mai numeroase si bacteriile mai rezistente la antibioticele prea des folosite si cu prea multa usurinta.
Evident ca nu putem evita colectivitatea si nici nu-i putem tine acasa cu saptamanile, dar le putem pregati organismul pentru a putea face fata atacurilor virusurilor si bacteriilor, prin cresterea imunitatii.

Iata ce ne spune doamna doctor Raluca Grigore, medic primar ORL, Spitalul Clinic Coltea

“Sunt foarte multe produse pentru imunitate acum in farmacii, e foarte greu de ales, dar aveti grija. Produsele naturale nu inseamna neaparat ca nu fac rau, trebuie sa le alegeti nu pe acelea pe care nu scrie nimic la efecte secundare pe cutie sau in prospect, ci tocmai pe cele la care producatorul isi asuma efecte secundare pentru ca acelea sunt intr-adevar folosite si studiate.

 

dr Raluca Grigore

Putem stimula imunitatea specifica, administrand produse ce contin lizate bacteriene, de obicei 10 zile pe luna, 3 luni consecutiv. Sau putem stimula imunitatea nespecifica administrand produse din plante 1-2 luni. Copilul nu va fi complet sanatos, garantat, pe toata durata anului scolar, evident, dar nu va mai face 10-12 viroze pe an, ci mai putine. Daca evitam infectia la nivelul nasului, rinoadenoidita, scade si riscul aparitiei otitei.

Si sa nu uitam ca bunicii, cei care stau cel mai mult deseori in preajma copiilor, se pot imbolnavi si ei, si de obicei bolile lor sunt mai grave si cu multe complicatii.

Bacterioterapia intranazala, acum si in Romania

Dar, nu numai ca astazi este posibil sa tratam dar și sa prevenim imbolnavirile prin stimularea imunitatii, a mai aparut o noutate in infectiile tractului respirator (otite, adenoiditie, rinosinuzite, rinofaringite etc).
O noutate in tratamentul infectiilor respiratorii de tipul otitelor si adenoiditelor la copii este bacterioterapia – adica administrarea unor bacterii «bune, prietenoase», care exista in mod normal in nasul copiilor si care impiedica dezvoltarea celor periculoase care produc otita recidivanta.
Pulverizate in nas, bacteriile “bune”creaza un efect de bariera: restabilesc flora germenilor protectivi, prezenti in mod natural la nivelul nasului si gatului, permitandu-le sa reactioneze imediat in fata agresiunii germenilor patogeni. Cand “respiri” bacterii bune, blochezi din primul moment atacurile germenilor responsabili de infectiile tractului respirator.
Daca aceasta aparare este eficienta, atunci se inhiba multiplicarea intrusilor periculosi precum Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, Streptococcus pyogenes (responsabili de infectiile tractului respirator), protejand organismul de atacurile lor.
Bacterioterapia intranazala, care este acum accesibila si pentru pacientii romani este, prin urmare, o arma in plus pentru protectia tractului respirator impotriva infectiilor si diminuarea efectelor nedorite ale folosirii continue a antibioticelor.

Pulverizarea se face cu Rinogermina

Schema de tratament a bacterioterapiei care se este simpla si poate fi folosita dupa implinirea varstei de 1 an. Este suficienta pulverizarea a doua puff-uri din sprayul Rinogermina in fiecare nara, dimineata si seara, 7 zile pe luna, incepand cu perioada schimbarilor de temperatura din toamna si continuand pana in primavara.

Rezultatele? Cu siguranta promitatoare!
Un studiu recent, publicat in Jurnalul European de Microbiologie Clinica si Boli Infectioase, a demonstrat ca utilizarea Streptococcus salivarius 24SMBc a avut efecte benefice la 77,8% din copii cu otite, astfel: 42,8% nu au mai prezentat deloc episoade de otita medie acuta, in timp ce 35% au avut un singur episod in cele 6 luni ale perioadei de studiu, fata de 4-7 episoade in aceeasi perioada a anului anterior.

Rinogermina exista acum si pe piata romaneasca (www.plantamed.ro) si este accesibila, cu recomandarea medicului, tuturor cateogoriilor de pacienti.

About Business life