ANAF a lansat ‘’Spatiul virtual privat’’, platforma online pentru comunicarea cu contribuabilii

ANAF a lansat ‘’Spatiul virtual privat’’, platforma online pentru comunicarea cu contribuabilii
Comments Off on ANAF a lansat ‘’Spatiul virtual privat’’, platforma online pentru comunicarea cu contribuabilii, 16/09/2014, by , in Business today

ANAF a lansat luni platforma online prin care persoanele fizice pot solicita, in urma inregistrarii si autentificarii cu username si parola, informatii precum situatia obligatiilor de plata, nivelul CAS declarat de angajator si decizia de impunere, raspunsul venind tot electronic.

Platforma, denumita “Spaţiul virtual privat”, este dedicata deocamdata persoanelor fizice, in cadrul unui proiect pilot pentru Bucuresti si Ilfov, iar datele pot fi consultate 24 din 24 de ore, relateaza Mediafax.ro.

“In 2015 intentionam sa extindem proiectul in toata tara, iar dupa ce-l extindem se vor adauga in Spatiul virtual privat si alte informatii, precum decizii de impunere pentru plati anticipate si pentru alte accesorii, somatii si titluri executorii. De asemenea, tot in 2015 vrem sa extindem programul si catre persoanele juridice, care se vor putea loga cu username si parola”, a declarat luni, ministrul Finantelor Publice, Maria Ioana Petrescu, la lansarea platformei, actiune la care a participat si premierul Victor Ponta.

“Suntem in discutie cu Banca Mondiala pentru ca serverele pe care trebuie sa le trimita pentru modernizarea ANAF sa vina in timp util pentru acest program”, a adaugat  ministrul.

Persoanele fizice pot efectua solicitarile online, dupa ce s-au autentificat in sistem, iar raspunsurile sunt primite tot in aceeasi aplicatie, intr-o sectiune de mesaje, cu documentele solicitate atasate. Obligatiile de plata trimise de ANAF sunt valabile pentru ultima zi a lunii anterioare interogarii, iar deciziile de impunere se pot primi daca sunt emise dupa data punerii in functiune a sistemului.

Pentru angajatii care au venituri doar din contracte individuale de munca nu se emit decizii de impunere, astfel ca pentru inregistrarea in spatiul virtual identificarea lor trebuie facuta direct la ghiseul ANAF.

Deasemenea, ANAF va pune la dispozitia contribuabilului serviciul “Buletinul informativ fiscal”, inclusiv in perioada de aplicare a proiectului pilot, care va include informatii publice cu caracter fiscal, precum calendarul obligatiilor fiscale, noutati din legislatie, ghiduri fiscale, campanii derulate si comunicate de presa.

About News Report