4700 de absolventi MBA in Romania

4700 de absolventi  MBA in Romania
Comments Off on 4700 de absolventi MBA in Romania, 29/04/2014, by , in Vision & Trends

    

Aproape 5000 de romani au absolvit cursuri de MBA, in ultimii 20 de ani, in Romania. Dintre acestia 270 de manageri au absolvit in ultimul an – conform datelor publicate intr-un studiu anual de catre Ziarul Financiar.

  Cursurile dureza intre noua  luni si doi ani si pot fi accesate incepand cu sume de la 4400 de euro pana la 35000 euro.

Calitatea programelor nu este data insa doar de materia predata, pentru ca inscrierea la un MBA are mai multe obiective : invatare, relatii in zona de business si oportunitati de angajare sau crestere a salariilor. Managerii romani isi doresc nu doar experiente in straintate dar si studii de caz locale si programe adaptate mediului de afaceri autohton.

prorector ase (1)

« Programul MBA in Romania se adapteaza specificitatilor mediului de afaceri din Europa Centrala si de Est, pornind de la bunele practici din Europa de Vest si Statele Unite. Avantajul il consituie ancorarea problematicii discutate in contextul de business actual.. O diploma MBA obtinuta in Romania – cel putin in cazul ASE – este recunoscuta si in strainatate. » spune domnul Dorel Paraschiv, prorector al Academiei de Studii Economice Bucuresti.

Studentul la cursurile de MBA are varsta medie  de 36 de ani si venituri intre 2000 si 5000 de euro pe luna. Criteriile de prêt nu sunt decisive, dar ZF ii situeaza in topul romanesc al cursurilor Executive  MBA  pe austriecii de la EMBA WU Executive Academy (35000 de euro, 165 de absolventi incapand cu 2006), EMBA Tiffin University (18.200 euro, 190 de absolventi, incepand cu 2002) si EMBA MSM Romania (19.000 euro, 44 de absolventi, incepand cu 2010).

Costurile sunt destul de ridicate, variantele  bazate pe mai multe conexiuni si studii de caz locale  fiind cele  ale ASE Bucuresti : MBA INDE (impreuna cu Institutul National de Dezvoltare Economica – 4400 de euro, durata doi ani, experienta de management  minimum trei ani) si MBA Romano-Canadian ( 11.500 de euro, doi ani, incepand cu 1993).

Problemele  aduse de criza in ultimii ani au dus si la cresterea cererii pentru cursuri online, dar – desi costurile sunt mai rezonabile – se pierde unul dintre principalele obiective, acela de a cunoaste oameni cu educatie de varf.

Dorel Paraschiv,  prorector al ASE Bucuresti subliniaza ca  « Programele traditionale au avantajul dezvoltarii de sinergii intre participanti, dezvoltandu-se si fenomenul de invatare globala – global learning – in care profesorul are rolul de facilitator. Intr-un program MBA conteaza si relationarea dintre studenti – acel networking pe care si-l doresc cu totii la acest nivel de pregatire si educatie. Programele MBA au o importanta componenta internationala si folosesc simulari si studii de caz, astfel ca valoarea de invatare practica a unui MBA online devine astfel mai scazuta. Este foarte adevarat ca in ultima perioada numarul absolventilor de MBA este in declin din cauza problemelor financiare atat individuale cat si la nivelul bugetelor departamentelor de resurse umane din corporatiile mari.. Academia de Studii Economice are in prezent trei programe : roman- francez, roman – german si  roman – canadian, toate avand recunoastere internationala. »

Valoarea programului MBA creste direct proportional cu pretul acestuia ?

«Greu de spus, pretul incumba valoarea asteptata, care de multe  ori este diferita de valoarea reala. La un MBA conteaza atat cursurile, aplicatiile, cat si activitatea extra curriculara (activitati  sociale, networking, team building, etc). In general conditia pentru a te inscrie la un MBA  este de a avea experienta de  minim trei ani intr-o functie de middle management. Cursurile  aduc informatie, imbunatatesc abilitatile si asigura o retea de networking importanta dupa absolvire. In majoritatea cazurilor absolventii resimt  existenta cursului in cresterea salariilor sau veniturilor.” spune prorectorul ASE.

Aproape jumatate din absolventii de MBA din Romania si-au finantat singuri cursurile, celelalte procente fiind asigurate de companii – in general corporatii internationale – si prin credite bancare. Dintre acestia 37 de procente au aflat si au decis sa se inscrie la un anumit MBA. de la prieteni sau cunostinte care au absolvit programul. (sursa statistici :  Ziarul Financiar).

 

About Business Editor