43 de milioane de alerte de securitate cibernetica in Romania

43 de milioane de alerte de securitate cibernetica in Romania
Comments Off on 43 de milioane de alerte de securitate cibernetica in Romania, 19/03/2014, by , in Vision & Trends

 

 

Doar in 2013 in Romania au fost 43 de milioane de alerte de securitate cibernetica , fiind implicate 2.2 milioane de IP- uri unice. Atacurile informatice au crescut atat cantitativ cat si calitativ, conform datelor publicate de CERT-RO, organism specializat in analiza, identificarea si reactia  la incidentele de securitate cibernetica ale sistemelor informatice.

Cifra este impresionanta, mai ales daca adaugam ca un numar de 10.239 de domenii « .ro » au fost compromise in Romania anul trecut. Chiar daca ne asteptam la un procent mai ridicat, doar 5% dintre alertele din 2013 au vizat reclamatii privind mesaje spam.

In general sunt atacate sistemele invechite , cu protectie redusa. Interesant insa este faptul ca atacurile apartin  profesionistilor, iar in 78% din cazuri proxy –urile atacate sunt folosite pentru a lansa alte atacuri in afara tarii sau asupra unor institutii publice si militare. Folosirea unor proxy-uri si adrese ca baza de atac pentru a nu fi identificata sursa reala  duce la construirea unor retele numite de tip botnet (zombie).

Si pentru ca este bine sa ne obisnuim cu jargonul informatic de acest fel – pentru ca atacurile vor creste calitativ si cantitativ in 2014 – sa mentionam si inmultirea amenintarilor de tip APT, amenintari de spionaj informatic prin care se infiltreaza un virus care asigura accesul la informatiile stocate in reteaua  respectiva.

Sa nu uitam ca daca americanii ataca in general prima oara cu aviatia, rusii vin cu virusii informatici. Ei sunt suspectati si pentru raspandirea unui virus in ultima perioada in Ucraina.

Snake este un virus foarte sofisticat, care actioneaza dupa fusul orar al Moscovei , hiberneaza si se activeaza in momentul in care sustrage iinformatii din sistemele infectate. Financial Times spune ca virusul s-a infiltrat mai ales in sistemele informatice ale Guvernului de la Kiev si in alte organizatii importante.

Tot rusii sunt suspectati si pentru infiltrarea sistemelor informatice ale tarilor membre NATO cu virusul cibernetic Turla, un virus de spionaj. Desi Pentagonul a refuzat sa comenteze, multe tari europene au fost afectate, guvernele de la Praga, Varsovia si Bucuresti fiind printre putinele care au declarat ca tarile respective nu au au avut probleme.

Si pentru ca vorbeam despre virusi atribuiti profesionistilor  rusi, sa amintim ca nici americanii nu stau degeaba. Virusul informatic Stuxnet care a atacat in 2010 programul nuclear iranian a fost atribuit de catre oficialitatile de la Teheran unui atac cibernetic israeliano-american.

Dupa cum vedem, lucuruile se complica in securitatea informatica si ar trebui sa ne obisnuim ca sistemele noastre sunt destul de instabile. Sa ne amintim cat de rar reinstalam acum cinci ani sistemele de operare si cat de des reformatam astazi hardurile pentru a scapa de tot felul de virusi. Sistemele de back-up sunt inca destul de scumpe, dar trebuie sa invatam sa ne protejam informatiile in contextul noilor tremduri din zona atacurilor cibernetice.

About Business Editor