2015 aduce creșterea salariului minim, dar și un preț mai mare la energie

2015 aduce creșterea salariului minim, dar și un preț mai mare la energie
Comments Off on 2015 aduce creșterea salariului minim, dar și un preț mai mare la energie, 03/01/2015, by , in Business today

Pentru români, anul 2015 va fi unul al scumpirilor pe de o parte și al reducerilor pe de altă parte. Astfel, 2015, un an care nu este electoral, se anunță unul al contrastelor pentru români.

Din prima zi a anului 2015, românii vor fi nevoiți să plătească pentru electricitate un cost cu 0,26% mai mare ca urmare a majorării valorii unor componente de preţ ale tarifelor reglementate şi a reducerii altora.

Salariul minim brut pe economie a urcat de la 900 lei la 975 de lei de la 1 ianurie 2015, iar această majorare va antrena automat şi creşterea cuantumului amenzilor rutiere, în condiţiile în care un punct-amendă reprezintă 10% din salariul minim.

În sistemul contabil, au fost introduse atât cota redusă de TVA, de 9%, pentru serviciile din turism care includ minim cazare, cât şi noile reguli de taxare cu TVA a serviciilor electronice, de telecomunicaţii, de radiodifuziune şi televiziune prestate către consumatori, care stabilesc că furnizorii de servicii vor fi obligaţi să colecteze TVA din fiecare stat membru în care au consumatori, scrie Mediafax.

Altfel, Autoritatea de Supraveghere Financiară va reduce mai multe taxe şi cote aplicate pieţei de capital şi fondurilor de pensii, inclusiv cota din contribuţiile brute încasate de fondurile de pensii administrate privat, precum şi a cotelor aplicate ofertelor publice de vânzare şi cumpărare.

Piața gazelor se va liberaliza pentru IMM-uri din prima zia a anului 2015, a anunțat la finele lunii noiembrie fostul ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, care a precizat că nu a reușit să convingă Comisia Europeană să amâne calendarul de liberalizare pentru această categorie de consumatori.

About News Report